Geslaagd met Grootste Onderscheiding !!! / by Veerle Hofman

De laatste blogpost dateert ondertussen al van bijna 1 jaar geleden. 

Ondertussen is er uiteraard heel veel veranderd . Op de moment van de laatste post stonden we klaar om met de ecobouwers opendeurdagen ons huis open te stellen. 

De parket moest nog geplaatst worden en dan diende er nog heel veel afgewerkt worden . De binnendeuren, kasten, plinten, kachel plaatsen , keuken afwerken,ventilatie plaatsen ,profieltjes hier en daar . 

De meeste zaken zijn nu wel in orde gebracht maar omdat we ondertussen reeds verhuisd waren en we ook terug de focus een beetje op andere projekten moesten leggen gebeurde die afwerking met stukjes en beetjes. Een echte blogpost kan je daar niet voor schrijven natuurlijk. 

Maar vandaag hebben we goed nieuws. Het was examendag BLOWERDOORTEST . 

Een beetje spannend toch wel. Dat we hier heel veel aandacht aan besteden , is algemeen bekend. Luchtdichtheid is een wezenlijk onderdeel van een goede BEN woning . We staan er steeds op dat deze goed wordt verzorgd. En dat wilden we nu dan ook bewijzen. 

Wat hebben wij allemaal gedaan om de luchtdichtheid optimaal te krijgen ? 

1. de luchtdichte schil van onze wanden : Deze is van bij de fabricatie tot de plaatsing op de werf steeds een prioriteit en wordt door onze partner Soester Holzhaus minitieus uitgevoerd . 

2. de plaatsing van het buitenschrijnwerk in de gevel. De aansluiting tussen buitenschrijnwerk en buitenschil is bij slechte plaatsing een zeer belangrijk lek. Zowel de luchtdichtheid van binnen naar buiten als de winddichtheid van Buiten naar binnen zijn hierin heel belangrijk . 

3. Doorvoeren door de schil worden zo veel als mogelijk vermeden. De noodzakelijke doorvoeren worden ook weer zeer minutieus afgedicht 

4. Voor de dampkap hebben we een recirculatie dampkap genomen zodat we hier geen contact hebben met de buitenlucht 

5. de ventilatie is een systeem D en we hebben nergens verluchtingsroosters 

6. We plaatsten geen open haard maar een houtkachel met een gesloten syteem voor luchtaanvoer 

Vandaag was dan eindelijk de grote test. Deze morgen werd de blowerdoortest afgenomen. 

Het eerste testresultaat was goed , beter dan gemiddeld maar toch ook niet zo goed . Vonden wij . De bedoeling was om een rondgang te maken en door te voelen na te kijken of er grote problemen waren . Buiten een paar zeer zeer minimale luchtkiertjes aan enkele ramen zelf (echt minimaal in vergelijking met andere ramen die we reeds testen en enkel waarneembaar omdat de rest zo goed dicht was)  zag alles er goed uit. tot we op de verdieping kwamen en bleek dat het kipraam van de toilet niet volledig goed dicht stond. Daarna was het resultaat plots een heel pak beter . en toen we ook nog een leegstaande sifon ontdekten en  die gedicht hadden was het eindresultaat dus meer dan goed. 

Waar de standaard EPB waarde 12 m³/hm² is hebben wij een luchtdichtheid van 0.675 m³/hm²

Nu zijn we klaar om bij de ecobouwers opendeurdagen opnieuw onze woning open te stellen. Vanaf 5 oktober kan je inschrijven op de site van ecobouwers