ECO Bouwers 2016 / by Veerle Hofman

Bio – Ecologische Houtskeletbouw = Gezond wonen en leven in een uitermate energiezuinige woning

Je wilt nieuw bouwen of verbouwen en wil dit absoluut zo energiezuinig en duurzaam mogelijk doen.

Kom dan op 5-6-12 of 13 november naar onze woning kijken . 

Aangezien wij als aannemer onze absolute prioriteit maken van energiezuinig en duurzaam bouwen kunnen wij u alvast een paar tips geven waar u van bij de aanvang aan moet denken als je wil bouwen of verbouwen volgens de BEN normen. 

1. Eerste vereiste:  k-peil en isolatiewaarde van de schilddelen 

Met de standaard houtskelet wandopbouw van Hofman bouw is dit "the easy part " van het geheel. K-peil is altijd +/- K30.Voor een BEN woning is de maximum eis K40 . Met buitenschrijnwerk met driedubbel glas kom je al gemakkelijk aan een nog lagere. Voordeel van zo een lage k- waarde is ook dat het E-peil en NEB waarden gunstig beïnvloed worden . Je bent dus al een grote stap vooruit met weinig moeite.

 

2. De NEB = Netto Energie Behoefte moet lager zijn dan 70 Kwh/m² per jaar.

Deze NEB is het berekend verbruik voor ruimteverwarming zonder rekening te houden met het rendement van het verwarmingssysteem. Om dit getal laag te houden moet je op zoek naar een evenwicht tussen de verliezen via transmissie en ventilatie en de interne warmtewinsten en zonnewinsten. Verliezen via transmissie worden uiteraard door de goede isolatieschil beperkt. De verliezen via ventilatie kunnen opgevangen worden door te zorgen voor een goed ventilatiesysteem en een zeer goede luchtdichtheid. Voor de ventilatie kies je dan ook best voor een systeem D met warmterecuperatie. De luchtdichtheid daarentegen is van bij het begin zeer belangrijk. En laat dat nu net ook weer een pluspunt zijn van onze houtskeletbouw. De ruwbouw buitenschil is zeer luchtdicht. Wel moet er bij de afwerking goed opgelet worden dat er geen extra openingen of lekken gemaakt worden. Want deze kunnen het resultaat heel erg beïnvloeden.

Interne warmtewinsten en zonnewinsten zijn afhankelijk van de oriëntatie, beglazing , beschaduwing enz ..  . Zaak is dus om te zorgen dat er voldoende goed gepositioneerde ramen zijn om optimaal te profiteren van de zon in de winter en in de zomer voldoende natuurlijke koeling te hebben door de juiste zonneweringen.  Het helpt ook natuurlijk als je huis op zich goed georiënteerd staat.

 

3. Een maximale oververhitting van 6500 Kh. Ook deze waarde wordt uiteraard beïnvloed door alle bovenliggende zaken. Bedoeling is deze zo laag mogelijk te houden om er voor te zorgen dat je niet mechanisch moet bijkoelen. Niet altijd even gemakkelijk als je heel goed isoleert. Probleem is dan dat als de warmte binnen komt in de zomer, het heel moeilijk is om ze terug buiten te krijgen. Je kunt natuurlijk heel intensief nacht- koelen maar zorgen dat de warmte niet binnen komt is toch de eerste vereiste.

 

 4. E-peil en aandeel hernieuwbare energie 

Deze twee zaken zijn nogal nauw verbonden. Sinds 2014 ben je sowieso verplicht om een minimaal aandeel aan hernieuwbare energie te voorzien . zo kan je werken met een zonneboilergecombineerdmet een verwarming op lage temperatuur . Deze kan je realiseren met een warmtepomp gecombineerd met PV panelen. Al deze technieken voldoen aan de eis voor hernieuwbare energie. Bijkomend is het zo dat door het gebruik van deze technieken je automatisch ook een beter E-peil  bekomt. Het houdt dus allemaal een beetje verband met elkaar.

Waar de eis momenteel E50 is , is ze voor een BEN woning E30. Met de nodige aandacht voor deze 4 tips kan je echter gemakkelijk onder die E30 waarde komen.  

 Al deze zaken kun je best op voorhand bekijken en berekenen.

Al deze Energie eisen gecombineerd met een Bio Ecologische Houtskelet Bouw maken van een woning een BE BEN woning, een Bio- Ecologische Bijna Energie Neutrale woning.