Houtskelet : 1.5 maand verder / by Veerle Hofman

Tijd voor een bouwblog update. De vakantiemodus heeft even het bloggen stil gelegd.

Inspiratie genoeg hoor. Maar de combinatie van vakantie en hard werken in de woning liet niet veel tijd meer over , of zin , om te bloggen. 

Wat is er verder allemaal gebeurd. In week 3 is voornamelijk de houten gevelbekleding geplaatst . Deze werd zo goed als volledig afgewerkt . De laatste afwerkingen gebeurden vandaag en gisteren en de gevel is nu klaar . 

ook de zonnewering op de zuidgevel is reeds aangebracht. En met deze dagen hebben we deze al goed kunnen gebruiken. We hebben reeds een koel en aangenaam huis. En dit terwijl de leidingspouw rondom nog moet ingeblazen worden. 

De volgende fase : het plaatsen van alle leidingen in de leidingspouw, binnenmuren en op de vloeren . Dit zijn alle electriciteitsleidingen en alle sanitaire aan en afvoerleidingen. In ons geval moeten er geen verwarmingsleidingen geplaatst worden in deze fase. We werken immers met vloer en wandverwarming en deze worden pas geplaatst na de isolatiewerken van de vloeren en het dichtplaatsen van de wanden . 

Na het plaatsen van deze leidingen kunnen de wanden dicht. De leidingspouw en de binnenmuren werden bij ons dichtgemaakt met een OSB plaat. Hierop wordt nog een rietmat geplaatst om dan met leem of kalkpleister af te werken. Er kan ook gewerkt worden met gipskartonplaten. Deze worden dan geplamuurd en geverfd. 

De  afwerking , leem of plamuur en verf, komt na het inblazen . Door de druk waaronder de wanden worden ingeblazen kunnen de platen immers nog bewegen en dit kan dan scheuren geven .  

 

Als alle wanden dicht staan kunnen de vloeren geisoleerd worden. 

Op het gelijkvloers wordt eerst een uitvullingslaag uitgevoerd om de leidingen die op de grond lopen weg te werken zodat de isolatielaag mooi kan doorlopen. Dit kan met een schuimbeton of uitvullingschappe gebeuren. Bij ons hebben we een Vermiculiet chappe gebruikt. Vermiculiet is een isolatiemateriaal uit minerale grondstoffen . De ruwe vermiculiet is een mica-achtige delfstof, met een gelaagde structuur. Deze minerale grondstoffen worden gebroken en verwerkt tot korrels. Na verhitting expanderen ze, waardoor ze goede isolerende eigenschappen verkrijgen. Onze uitvullingslaag werkt dus al mee aan de isolatiewaarde van de vloer. 

Op de vermiculietlaag is dan 16 cm EPS isolatie geplaatst in twee lagen van 8 cm. EPS ontstaat door schuimvorming van styreen (afkomstig van aardolie) met pentaan en waterdamp. Het heeft open poriën. Het is dus een olieproduct en op gebied va ecologie het minst goed scorende in onze woning. De EPS platen zijn de bijna enige toegeving die we doen op het gebruik  van niet-bio-ecologische materialen . Ze worden geplaatst onder de chappe , zijn 100% recycleerbaar  en minst schadelijk van alle harde isolatieplaten afkomstig uit aardolie. Een betaalbaar bio-ecologisch alternatief hebben we tot nu toe nog niet gevonden. Aangezien XPS en PUR voor ons volledig uit den boze zijn , moeten we dus wel voorzien in een hogere isolatielaag. De totale hoogte van onze vloer vanop de betonplaat tot de afgewerkte vloer is dan ook 30.5 cm . 

Nu de vloeren geisoleerd zijn kan de vloerverwarming geplaatst worden. . Als de vloerverwarming ligt is het de beurt aan de dekvloeren en daarna het inblazen van de leidingspouwen en de binnenmuren. 

Maar daar schrijven we meer over in een volgende Blog. 

We willen graag nog even vermelden dat iedereen welkom is om , na afspraak , een kijkje te komen nemen. Hebt u interesse en bouwplannen , of kent u iemand die bouwplannen heeft . Zou u dat liefst op een ecologisch verantwoorde, gezonde wijze doen ? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij willen ons altijd vrijmaken om een rondleiding te geven. 

En tot slot , In november doen we ook mee met de ecobouwers opendeurdagen. Daar volgt later nog meer informatie over.