Eerste serieuze mijlpaal : chappe / by Veerle Hofman

Ok, het is zo ver. De chappe is geplaatst. 

Alle electriciteitsleidingen, aan en afvoerbuizen voor sanitair , vloer en wandverwarming zit weggestopt in een laag rijnzandcement chappe . Alles definitief nu. Hopelijk zit het allemaal juist en zijn we niks vergeten .  

De voorbije twee weken werd dus de vloer en wandverwarming geïnstalleerd door onze installateur Moens . Waarom hebben wij hiervoor gekozen ? Het is en blijft immers de moeilijkste knoop , vind ik zelf. 

Het bouwen van een luchtdicht en heel goed geïsoleerde woning is stap 1 uiteraard. Het nodige vermogen van je systeem zo laag mogelijk houden .  Maar ook in een BEN woning heb je warm water en verwarming nodig.  Wat is de beste keuze ? Als ik het zeker wist dan had ik er al lang een blogpost aan gewijd. Echter , het is niet zo eenvoudig. 

Dat het een verwarmingssysteem op lage temperatuur moet zijn staat al lang vast. Vloerverwarming dus . Voor het gelijkvloers geen probleem , maar wat doe je op de verdieping ?  Je weet dat deze in de slaapruimtes niet veel zal gebruikt worden . Misschien als de kinderen studeren en in putje winter in de kamer zitten ? Misschien als we een nieuwe ijstijd ingaan ? Maar ook dit systeem moet op lage temperatuur werken . Als je op de verdieping radiatoren gaat plaatsen dan gaat het rendement van het systeem helemaal verloren en bovendien moet je dan een extra pompgroep hebben om dit water op hoge temperatuur te verwarmen. Omslachtig en duur . Vloerverwarming dus ? Of Wandverwarming ? Wij kozen voor wandverwarming met een lus vloerverwarming in de badkamer (omdat we hier geen vrije muurruimte genoeg hadden voor de wandverwarming ) 

Voila stap 2 was ook nog vrij eenvoudig . maar dan komt stap 3 . Hoe ga je dat water op temperatuur brengen ?  een ecologisch , duurzaam systeem . Een condensatieketel op gas , een geothermische warmtepomp , een Lucht water warmtepomp gecombineerd met PV panelen, bio massa ketel op pellets ,... Keuze genoeg .

Zo kwamen wij tot onze beslissing ?

1. condensatieketel op gas . 

pluspunt : goedkoopste oplossing . Als je dit combineert met vloer en wandverwarming is dit ideaal om mee te starten en heb je alle mogelijkheden om binnen 15 jaar als je ketel moet vervangen worden over te schakelen op een ander systeem . 

nadeel : je bent heel erg afhankelijk van de toelevering van gas . Wat gaan de prijzen nog doen binnen een paar jaar ? Wat als ze de kraan dichtdraaien. Momenteel weer niet zo actueel meer , maar de dreiging blijft toch altijd bestaan. Onze gas hebben we dan ook laten afsluiten en we hebben beslist om een andere oplossing te kiezen. 

2. biomassa : pelletketel . 

pluspunt : ecologisch een heel goede keuze. zeer goed op gebied van rendement, CO2 uitstoot , relatief goedkoop op gebied van verbruik 

nadeel : duurder in installatiekost en het vullen van de ketel. Of je doet dit manueel door iedere dag of om de zoveel tijd als nodig een zak pellets in de ketel te kappen. Of het gebeurt automatisch met een vulmachine. Dan moet je jaarlijks je pellets laten leveren cfr een mazouttank of een gastank.  Aangezien wij in ons ontwerp er al hadden in voorzien om de technische ruimte op de verdieping te plaatsen leek dit voor ons niet echt praktisch. Even hebben we gedacht aan het plaatsen van een silo naast het huis maar dat idee hebben we snel laten varen . Langs de ene kant wel jammer want het leek ons een mooie keuze die past bij de woning. 

3. warmptepomp : geothermisch of lucht - water 

Dan bleef uiteraard de warmtepomp nog over . Een geothermische warmtepomp is naar rendement toe de beste oplossing maar heeft een hoge investeringskost door de grondboringen.

Met lucht - water zit je met het nadeel van de koude buitentemperaturen in de winter waardoor het rendement lager is  maar de investeringskost is een pak lager .  .  

Echter als je de investering voor de grondboringen bekijkt en dit bedrag investeert in PV panelen die je verbruik van de warmtepomp lucht-water kunnen dekken, dan is dit voor ons de beste oplossing gebleken. 

En uiteraard koppelen we er ook nog een ferme zonneboiler van 800 liter aan. Maar deze keuze staat los van het verwarmingsverhaal. 

Uiteraard is dit voor ons persoonlijk de keuze die we nu maken . Hebben we de beste keuze gemaakt ? Dat weten we nu natuurlijk nog niet . We hebben zeker een juiste keuze gemaakt op gebied van rendement en  ecologie , of het DE BESTE keuze is , dat kunnen we binnen een paar jaar waarschijnlijk beter beoordelen. 

In ieder geval is ons ganse systeem voorzien op een lage watertemperatuur waardoor we als onze installatie aan vervanging toe is kunnen opteren voor de op dat moment beste oplossing zonder gans de woning te moeten verbouwen. Want dat zijn we de eerste decennia natuurlijk nog niet van plan ;-) 

Zo, deze week komen onze duitse vrienden nog de leidingspouw en binnenmuren inblazen. Dan kunnen wij beginnen met het plaatsen van de rietmatten voor de leempleister . Volgende week laten we Wall to Wall de Fermacellplafonds installeren en dan kunnen we op 7 september starten met de eerste laag leempleister. dat doen we samen met Geert De Jonghe (georgan)

Ook nog even vermelden dat we de electriciteit zelf geplaatst hebben , maar dat dit wel gebeurde met de steun en begeleiding van onze electricien Elektro Kamiel Smet  . maar daar volgt later nog wel wat meer info over. 

tot ziens op een volgende blogpost.