week 2 : leidingspouwen - lucht en winddichting - buitenschrijnwerk / by Veerle Hofman

Zoals we gepland hadden konden we week 1 waterdicht afsluiten . De volledige buitenschil van de houtskelet was geplaatst en ook de dakdichting was geplaatst . 

Als dakdichting kozen we voor EPDM . De firma Skydak uit sint-niklaas heeft dit zoals bij onze eerdere realisaties uitgevoerd. 

En ook hier dient de luchdichting met veel zorg uitgevoerd te worden. Doorboringen van het luchtdicht schild moeten dan ook zeer zorgvuldig aangewerkt worden. Zoals bijvoorbeeld deze doorvoeren waardoor we de leidingen van de zonnepanelen naar binnen brengen. 

Bij de start van week 2 vangen we aan met het plaatsen van de leidingspouwen. Deze wordt opgebouwd met balkjes van 10/4 in douglas die tegen de OSB van de stabiliteitswand worden geplaatst. Hier komt dan , nadat alle leidingen zijn geplaatst, een afwerkingsplaat op. Dit kan een gipsplaat zijn of in ons geval een OSB plaat waarop een rietmat en een leempleister komt.

Ook de luchtdichte aansluitingen worden afgewerkt . 

Een groot voordeel van Houtskelet bouwen met prefab delen is natuurlijk dat je ook het Buitenschrijnwerk volledig kan bestellen zodat dit aansluitend aan de ruwbouw kan geleverd en geplaatst worden. Op woensdag werden onze ramen aangeleverd en met flink wat doorwerken waren deze vrijdagavond allemaal geplaatst . Inclusief winddichting aan de buitenzijde en aluminium raamdorpels op de ramen die niet tot op het nulnivo komen.  Het proces om luchtdicht en winddicht buitenschrijnwerk te plaatsen hou ik voor een volgende post . 

Ondertussen zijn we week 3 ingegaan en is er gestart met de gevelbekleding. Wij kozen voor een houten gevelbekleding die vertikaal wordt geplaatst. Het hout is Douglasie hout , 2 keer vergrijsd met een natuurlijk product . We vinden een houten bekleding mooi en het heeft ook een aantal voordelen. Er zijn geen lateien nodig boven de ramen , geen speciale funderingen en het gaat ook sneller en vlotter om een strikte planning aan te houden. 

 

Er wordt eerst een vertikaal lattenwerk geplaatst om de gevel voldoende verluchting te geven en er zo voor  te zorgen dat er geen vochtproblemen kunnen optreden. Hierop komt een horizontale lattenstructuur waarop dan weer de gevelbekleding vertikaal wordt geplaatst.