Zaken die voorafgaan aan het bouwen van een BE BEN woning . / by Veerle Hofman

Op de vooravond van de plaatsing van onze woning willen we u graag toch even op de hoogte brengen van alle studie en denkwerk dat hieraan  is vooraf gegaan . 

Toen wij beslisten om nieuw te bouwen ipv te verbouwen was dit grotendeels omdat we zo energiezuinig mogelijk wilden bouwen. De BEN norm wilden wij absoluut halen. Ik maak me sterk dat dit met een verbouwing ook wel zou gelukt zijn maar we zouden toch niet alles even grondig kunnen aanpakken en het eindresultaat zou dan wel goed zijn maar nu zal het beter zijn. 

1. eerste vereiste : k-peil en isolatiewaarde van de schilddelen 

Met onze standaard houtskelet wandopbouw is dit "the easy part " van het geheel. K-peil is altijd +/- K30 . Voor een BEN woning is de maximum eis K40 . Wij komen nu met buitenschrijnwerk met driedubbel glas aan K24 als richtwaarde in de startverklaring.  Prima dus . Voordeel van zo'n lage k-waarde is ook dat je ook je E-peil en NEB waarden gunstig beinvloed. Je bent dus al een grote stap vooruit met weinig moeite . 

2. de NEB = Netto Energie Behoefte moet lager zijn dan 70  Kwh/m² per jaar

Deze NEB is het berekend verbruik voor ruimteverwarming zonder rekening te houden met het rendement van het verwarmingssysteem . Om dit getal laag te houden moet je op zoek naar een evenwicht tussen de verliezen via transmissie en ventilatie en de interne warmtewinsten en zonnewinsten. 

Verliezen via transmissie worden uiteraard door de goede isolatieschil beperkt. De verliezen via ventilatie kunnen opgevangen worden door te zorgen voor een goed ventilatiesysteem en een zeer goede luchtdichtheid . Voor de ventilatie kiezen wij voor een systeem D met warmterecuperatie . Daar zullen we over uitwijden als we bij de technieken uitkomen . De luchtdichtheid daarentegen is van bij het begin zeer belangrijk. En laat dat nu net ook weer een pluspunt zijn van onze houtskeletbouw. De ruwbouw buitenschil is zeer luchtdicht . Ook hier zullen we in een volgende post iets meer in detail treden. Wel moet er bij de afwerking goed opgelet worden dat er geen extra openingen of lekken gemaakt worden. Want deze kunnen het resultaat heel erg beinvloeden . 

Interne warmtewinsten en zonnewinsten zijn afhankelijk van de orientatie, beglazing , beschaduwing enz ..  . Zaak is dus om te zorgen dat er voldoende goed gepositioneerde ramen zijn om optimaal te profiteren van de zon in de winter en in de zomer voldoende natuurlijke koeling te hebben door de juiste zonneweringen.  Daar hebben we dan ook een beetje op gepuzzeld en geschoven met de ramen om tot een optimaal resultaat te komen. Het helpt ook natuurlijk als je huis op zich goed georienteerd staat. en dat is bij ons zeker het geval. Wij hebben een NEB van 42 kWh/m². Alweer prima dus 

3. een maximale oververhitting van 6500 Kh

Ook deze waarde wordt uiteraard beinvloed door alle bovenliggende zaken. Bedoeling is deze zo laag mogelijk te houden om er voor te zorgen dat je niet mechanisch moet bijkoelen. Niet altijd even makkelijk als je heel goed isoleert . Probleem is dan dat als de warmte binnen komt in de zomer , het heel moeilijk is om ze terug buiten te krijgen . Je kan natuurlijk heel intensief nachtkoelen maar zorgen dat de warmte niet binnenkomt is toch de eerste vereiste. 

Ook hier hebben we onze orientatie mee en hebben we gekozen voor driedubbele beglazing , met zonnewering aan het zuiden , die juist gepositioneerd zorgen dat we een waarde van 2262 Kh uitkomen. 

proef drie ook geslaagd. 

4. E-peil en aandeel hernieuwbare energie 

Deze twee zaken zijn nogal nauw verbonden . sinds vorig jaar ben je verplicht om een minimaal aandeel aan hernieuwbare energie te voorzien . Wij hadden van bij de start reeds het plan om met een zonneboiler en met een verwarming op lage temperatuur met een warmtepomp of biomassa te werken gecombineerd met PV panelen . Al deze technieken voldoen aan de eis voor hernieuwbare energie . Bijkomend is het zo dat door het gebruik van deze technieken je automatisch ook een beter E-peil bekomt . Het houdt dus allemaal een beetje verband met elkaar. Het mag jullie dan ook niet verbazen dat we ook hier een prima resultaat gaan bekomen. 

Waar de eis momenteel E60 is , is ze voor een BEN woning E30 en zouden wij als het allemaal op punt staat E0 willen bekomen . De startverklaring van de EPB is in ieder geval al zo berekend. Bij het definitief indienen van de aangifte zal alles wel nog een paar keer moeten gedubbel checked worden om zeker te zijn dat we alles correct hebben ingegeven. Maar het zal toch rond E0 moeten hangen.  

 Al deze zaken hebben we op voorhand bekeken en berekend. Terwijl we wachtten op de bouwvergunning hadden we de tijd om alle punten te controleren en te zoeken naar de juiste systemen en technieken . Daar werden we goed in bijgestaan door onze vaste installateur Moens uit Waasmunster .  

Al deze Energie eisen gecombineerd met onze Bio Ecologische Houtskelet Bouw maken van deze woning een BE BEN woning , een Bio-Ecologische Bijna Energie Neutrale woning. 

En ondertussen op de werf ....

Vandaag werd de kraan gemonteerd door IMA Bouwkranen

Wij staan dus klaar om maandag te beginnen met de montage .