Een nieuwe BEN woning : Hoe het begon / by Veerle Hofman

Hoe het begon 

Sinds een jaar of 7-8 zijn wij nu toch vooral bezig met bio-ecologisch,  energiezuinig  en duurzaam bouwen . Via onze zoektocht naar de juiste bouwwijze en materialen kwamen wij bij onze huidige Duitse Partner Soester Holzhaus terecht. In soest hadden ze wel zin om hun Bio Ecologische huizen ook in Belgie te bouwen . Deze samenwerking loopt nog steeds goed en dus doen we verder . Ondertussen zijn we ook al een aantal jaar partner van Vibe.  

Tot op vandaag hebben we al een  aantal heel mooie woningen en bijbouwen gebouwd , maar het bleef toch steeds een beetje knagen dat we zelf niet in zo'n mooie houtskelet woning woonden. We kunnen wel enthousiast onze boodschap verkondigen , maar de echte woonervaring hebben we , nog , niet. Wij zijn ook van beginaf aan steeds heel erg mee geweest met de noodzaak om zeer energiezuinig te bouwen. Alle stappen die de overheid tot nu toe al genomen heeft om het energieverbruik van de woningen te doen dalen hebben wij van heel nabij opgevolgd en we zijn zelfs steeds een stapje voor geweest. De toekomstige BEN normen die de overheid vooropsteld liggen helemaal in de lijn van onze projekten. Onze houtskelet is dan ook ideaal om in combinatie met de juiste technieken en het juiste ontwerp een BEN woning te bouwen. Naar duurzaamheid, stabiliteit, kwaliteit , isolatiewaarde moet onze houtskelet in niets onderdoen voor een traditionele bouw . Integendeel  op gebied van isolatie, luchtdichtheid en koude bruggen zijn wij top. 

En daarom gaan wij nu ook een bio-ecologische houtskelet bouwen  . Na 40 jaar was ons eigen huisje toe aan een grondige verbouwing. We hadden reeds  heel wat werken uitgevoerd in 2000 toen we er introkken en in 2008 deden we al een kleine energetische renovatie . De renovatie die we nu in gedachten hadden zou vooral op isolatie, luchtdichtheid , gezondheid en ruimte gericht zijn. En uiteraard was het de bedoeling om ook met deze renovatie te proberen de BEN norm van een nieuwbouw woning te halen .  Met minder zouden we niet tevreden zijn. Na heel wat piekeren , uitstellen , nadenken, wikken en wegen kwamen we tot de conclusie dat we voor een optimaal resultaat op al deze vlakken eigenlijk best van 0 zouden beginnen . 

In november vorig jaar kwamen we tot dat besef en hebben we de drastische beslissing genomen om ons huisje af te breken en een nieuwe bio-ecologische houtskeletbouw te plaatsen. 

En nu zijn we zo ver. Maandag as 15 juni komt Soester Holzhaus met ons huis naar Belgie.  

Wat vooraf ging 

In december werd architect Piet Liekens aan het werk gezet . Op basis van ons eigen idee werkte hij het plan uit. Hij zorgde ervoor dat ons dossier heel snel in orde was en zo konden wij op 26 januari reeds onze bouwaanvraag indienen. En op 13 april hadden wij onze bouwvergunning op zak. 

ontwerp Piet Liekens

ontwerp Piet Liekens

In die tussentijd hebben we uiteraard niet stil gezeten. Het plan werd verder in orde gezet en alle budgetten werden verder opgemaakt, er werd onderzoek gedaan naar de juiste technieken om tot een Energiezuinig en duurzaam resultaat te komen . Alle onderaannemers werden gecontacteerd en de planning werd opgemaakt. 

En last but not least , een voorlopige woning werd gezocht en gevonden . De planning was om tegen eind april te verhuizen zodat we bij ontvangst van de bouwvergunning onmiddellijk echt in gang konden schieten. En dat deden we dan ook. Na een afscheidsfeestje , communiefeest, in het oude huis zijn we beginnen verhuizen en uitbreken. We gaan heel veel recupereren . Dat hoort uiteraard ook zo in een ecologische woning. recyclage en recuperatie waar mogelijk is toch wel een pluspunt. 

En zo konden we begin mei echt starten . En we braken af, we plaatsten rioleringen , we goten een nieuwe betonplaat , we metsten wat en we plaatsen een asfaltlaag

 

En ondertussen in Soest .... 

Werd er getekend, gerekend en uiteindelijk .... getimmerd 

Op vrijdag plaatsen we nog de kraan en dan .... Geht Los !!!!!

Vervolg .... Volgende week 

En vergeet niet dat je op de facebook pagina het verloop kort kan opvolgen. 

Wie interesse heeft om eens ter plaatse te komen kijken is ook altijd welkom. je kan ons bereiken via de gekende kanalen (mail, facebook, gsm, telefoon , .... ) 


Heel veel groeten vanwege het bouwteam , 
Jos en Veerle Hofman en ook Bart Roelant